Zrodenie. 1. - Smithová, Lisa Jane americká autorka 4. septembra 1965 (Fragment, s.r.o, 2011)
Ľúbostný trojuholník, ktorý pretrvá večnosť... Ako sa to všetko začalo... Píše sa rok 1864 a v Amerike zúri vojna Severu proti Juhu. Sedemnásťročný Stefan Salvatore však zvádza vlastný boj. Je zasnúbený s dievčaťom, ktoré nemiluje, a zaľúbi sa do záhadnej Katherine. Je to zvodná krásavica, no má jedno temné tajomstvo... Stefanove denníky vychádzajú z populárneho televízneho seriálu, ktorý inšpirovala séria románových bestsellerov. Odhaľujú, čo sa v skutočnosti stalo medzi Stefanom, Damonom a Katherine - a ako sa vlastne začal ľúbostný trojuholník Upírskych denníkov.