Prózy - Slančíková - Timrava, Božena slovenská autorka 2. októbra 1867 - 27. novembra 1951; Mikulová, Marcela (Bratislava Kalligram, 2008)
Výber z próz Boženy Slančíkovej Timravy predstavuje jej tvorbu predovšetkým z aspektu, ktorý by čitatelia u tejto ku "klasikom" zaradenej autorky možno ani nečakali ľ a síce rôzne podoby lásky a jej prežívania. Či už je to zničujúca láska k mužovi, láska tragicky nenaplnená, láska materinská, synovská či egoisticky vypočítavá, Timravino podanie zakaždým presahuje opatrné dobové konvencie. Drsným štýlom autorka nemilosrdne odhaľuje skryté zákutia duše svojich divokých autobiografických hrdiniek a zachytáva ich existenciálne stavy, ktoré si dodnes zaslúžia pozorného čitateľa.
Keywords: Timrava, Božena Slánčiková -- 2.10.1867 - 27.11.1951; Za koho ísť?; Bez hrdosti; Ťapákovci; Skon Paľa Ročku; slovenská literatúra; listy; kritika -- reflexie; život a dielo; doplnkové čítanie SŠ