Fantastika (nielen) v talianskej literatúre - Mesárová, Eva (Belianum - Vydavateľstvo UMB, 2014)
Monografia vznikla v snahe zamerať sa v danej problematike na absurdno, iracionálno, nesúlad s prirodzenosťou, na ergo nekonečné a záhadné územie predstavivosti, ktorým sa inšpirovala talianska avantgarda, osobitne taliansky surrealizmus. Ide pritom o literatúru záhadnú, dvojzmyselnú, ale v istom zmysle tiež terapeutickú. Sme presvedčení, že poukázanie na niektoré vybrané aspekty fantastiky môže prispieť k lepšiemu osvojeniu si fungovania mechanizmov tohto literárneho podsystému, a ich znalosť je v súčasnosti pre teoretika literatúry, ako aj pre prekladateľa umeleckej literatúry nevyhnutná.