Synovia a milenci - Lawrence, David Herbert (Tatran, 1982)
Román Synovia a milenci patrí medzi prvé autorove diela. Dej románu sa odohráva začiatkom tohto storočia v severoanglickom baníckom mestečku, kde pani Morelová po trpkom sklamaní v manželovi všetku svoju energiu a lásku prenáša na deti, najmä na syna Paula a doňho vkladá všetky nádeje. Paul je nadaný, chce sa stať maliarom. Syn sa jej odpláca rovnakou nežnou náklonnosťou, až dojímavou synovskou láskou. No ako dospieva, do jeho života vstupujú ženy - preduchovnená, cudná, až prísna Miriam, neskôr zmyselná, vášnivá a náročná Clara. Obe oňho bojujú , obe ho na čas k sebe pripútajú, no ani jednej sa nepodarí natrvalo. Paul sa bráni, bol by rád, keby mu pomohli vymaniť sa spod mocného vplyvu matky, nechce sa však dostať do nových pút. Miriam i Clara ho chcú celého, usilujú sa ho odpútať od iných životných záujmov. Je to, môže to byť pravá láska? - spytuje sa Paul.