Znesvätená hrobka 2. - Petrie, John francúzsky autor; Komorovská, Vladimíra (Bratislava Motýľ, 2000)
Faraóna Amenofida potešila očakávaná záplava, ktorá potvrdila jeho postavenie pána Egypta, ale vnútorných nepriateľov ríše to nijako nezastrašilo. Zopár ich síce zahynulo, lenže telo hlavného vinníka sa zatiaľ nenašlo a pisár Amenhotep znepokojene hľadá ďalšie dôkazy, ktoré by ho doviedli na stopu sprisahancov.
Hoci podstúpil skúšku najvyššieho zasvätenia, veľa skutočností je preňho zahalených tajomstvom, ktoré mu bohovia len v náznakoch podávajú. Vylúštenie tajomných znamení si vyžaduje veľa štúdia, ako aj pisárovej intuície. Jeho milá sa konečne stáva jeho životnou družkou a verne stojí po jeho boku a pomáha jemu a predovšetkým mladučkej veľkej kráľovskej manželke.
Celá krajina sa teší, že pokoj nastane aspoň na hraniciach, keďže faraón súhlasil, že za druhú kráľovskú manželku si vezme dcéru panovíka zo susednej krajiny. Veľká kráľovská manželka nie je touto myšlienkou nadšená, ale naoko sa podriadi vôli faraóna...
Keywords: Pisár; francúzska literatúra; historické romány; staroveký Egypt