Citadela - Saint-Exupéry, Antoine de francúzsky spisovateľ, letec 29.6.1900 - 31.7.1944 (Spolok svätého Vojtecha, 2015)
Biblickým štýlom písaná impozantná parabola francúzskeho spisovateľa, filozofa a Antoine de Saint-Exupéryho, ktorý patrí k najvýraznejším zjavom francúzskej literatúry 20. storočia, vznikala postupne, vo forme myšlienok a osobných poznámok, podobne ako Pascalove Myšlienky. Jej hlavným problémom je hľadanie Boha; cieľom nájsť zmysel ľudského života v rodine, domove, práci, v láske, spravodlivosti, šťastí, v bratstve a ľudskom spoločenstve; podstatou je premena: premena nášho pominuteľného života na niečo zmysluplné. Stareny, zohýbajúce sa nad vyšívacím rámom, sa premieňajú na prekrásne výšivky zdobiace Boží chrám, matka starajúce sa o svoje dieťa sa premieňa na nezabudnuteľný úsmev, kováči a stolári sa menia na loď, stavbár sa mení na chrám a panovník na šťastie svojho ľudu. Každý má príležitosť na premenu. Život sa síce pominie, ale to, čo sme vykonali pre druhých, ostáva.