Mauri : Islam na západe - Brett, Michael; Forman, Werner (Tatran, 1989)
Autor pútavo opisuje rozmach a úpadok Andalúzie ľ rozpráva o všednom živote Maurov i o ich pozoruhodných znalostiach a poznatkoch z oblasti astronómie, matematiky, medicíny, filozofie, poézie a staviteľstva, ktorými ďaleko predstihli vtedajšiu Európu. Už vtedy Mauri položili základy moderne chápaného vzdelávania a vedy.