V krajine kožušín - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905 (Mladé letá, 1986)
Dej knihy sa odohráva v šesťdesiatych rokoch 19. storočia, keď "krajina kožušín", t. j. Kanada bola miestom viacerých vzájomne súperiacich loveckých spoločností, ktoré sa snažili posúvať svoje revíry čoraz viac na sever, kde ešte bolo veľa vzácnej zveri. Tak je aj je poručík Hobson poverený založením novej loveckej stanice na severnom pobreží Severnej Ameriky až za polárnym kruhom. Podnikne preto s hŕstkou vojakov a lovcov cestu od Veľkého jazera otrokov k Veľkému medvediemu jazeru a odtiaľ až na pobrežie na 70. stupni severnej šírky. Tu na cípe jedného polostrova založia poľovnícku stanicu, netušia však, že na ľadovci zanesenom vrstvou hliny. Sopečným otrasom sa ľadovec odtrhne a odpláva aj s osadenstvo na voľné more, kde sa začne zvoľna rozpúšťať. Hnaný morským prúdom prepláva Beringov prieliv medzi Ruskom a Aljaškou. V poslednom okamihu pred katastrofou pristane zvyšná kryha s ľuďmi na jednom z Aleutských ostrovov. Napínavý príbeh je, ako je to u Verna zvykom, doplnený celou radou zemepisných a prírodopisných zaujímavostí z polárnych končín.