Mlieko vo výžive ľudí - Keresteš, Ján (Bratislava CAD Press, 2016)
Práve sa vám do rúk dostala kniha Mlieko vy výžive ľudí, ktorú spísal kolektív autorov pod vedením Ing. Jána Keresteša. Kniha nadväzuje na už zverejnenú knihu, ktorá sa venuje problematike výživy a stravovania ľudí (Zdravie a výživa, 2012).
Po preštudovaní a posúdení celého rozsahu rukopisu môžem konštatovať, že kniha má dobré usporiadanie, logické nadväzovanie, argumentáciu a fakty na súčasnom stupni teoretického aj praktického poznania. Kolektív autorov rukopisu knihy je zárukou poskytnutia kvalitných poznatkov.
Text knihy je vhodným spôsobom doplnený veľkým počtom grafov, tabuliek, schém a obrázkov, ktoré majú vysokú vypovedajúcu hodnotu a dopĺňajú tak šírku a hĺbku záberu textu.
Nemalú pozornosť autori venujú produkcii a nutričnej hodnote mleziva a materského mlieka človeka, významu vody ako základu života a neoddeliteľnej súčasti každého organizmu. Ďalej teóriu modernej výživy a návrh opatrení na rozvoj dedín do roku 2020.
Pre súčasných aj budúcich užívateľov je kniha bohatým zdrojom informácií a návodov pre bežných ľudí, drobných chovateľov, farmárov, salašníkov, odborníkov z praxe, vedeckých a pedagogických pracovníkov, študentov stredných odborných škôl, poslucháčov vysokých škôl chemického, technologického, veterinárneho a poľnohospodárskeho zamerania.
Keywords: slovenská literatúra; mliekarstvo; mlieko; mliečne výrobky; syry; bryndza; chov hovädzieho dobytka; alergény v potravinách; odborné publikácie