O Šutierikovi, kamennom mužíčkovi - Havelková, Silvia slovenská autorka 28. októbra 1974 (IKAR, a. s. Bratislava, 2016)
Na morskej pláži ožije jedného leta Šutierik, kamenný mužíček. Aj tatkovi Šutierovi a mamke Šutierke narastú ruky a nohy, a tak si začnú hľadať nový domov. Keď sa nasťahujú do kvetináčového domčeka, v rodinke pribudne malá Šutieročka. Tatko Šutier, veľký znalec liečivých účinkov rôznych kameňov, si zriadi vedľa domčeka ordináciu a mamka sa vytešuje zo záhradky. Odvážneho Šutierika však lákajú diaľky a vydá sa na kokosový ostrov po orech, z ktorého urobí kočík pre svoju sestričku, aby jej mohol ukázať svet. V spoločnosti korytnačky Kýry a čajky Gaviaty zažije napínavé dobrodružstvá a múdry delfín Ikan mu prezradí veľké tajomstvo. Šutierik sa presvedčí o sile priateľstva aj o tom, že zázraky sa dejú, ak si to z celého srdca prajeme.
Keywords: slovenská literatúra; literatúra pre deti; rozprávky - autorské; na prednes - 1. stupeň ZŠ; pre čitateľov od 6 rokov