Paríž je vždy dobrý nápad - Barreau, Nicolas pseudonym francúzsko-nemeckého autora 1980; Henssenová, Ľubica (Zelený kocúr Šamorín, 2016)
Nicolas Barreau, autor úspešného románu Úsmev ženy, nás znova zavedie do Paríža, lebo Paríž je vždy dobrý nápad!
Rosalie Laurentová je majiteľkou malého čarovného papiernictva v parížskej štvrti St. Germain a nemala by nič proti tomu, keby si ľudia častejšie posielali pohľadnice. Jej špecialitou sú totiž blahoželania, ktoré vyrába vlastnoručne na želanie zákazníkov. Iba pri vlastných želaniach nemá mladá grafička veľké šťastie. Každoročne v deň svojich narodenín zhodí Rosalie z Eiffelovej veže jednu pohľadnicu so svojím prianím ľ no zatiaľ sa jej ani jedno nesplnilo. Jedného dňa sa v jej obchode objaví starší pán, zakopne o stojan s pohľadnicami, zhodí ho a tým sa spustí reťazová reakcia. Je to slávny autor kníh pre deti Max Marchais, ktorý ju požiada, aby ilustrovala jeho najnovšiu a pravdepodobne i poslednú knihu. Rosalie veľmi rada súhlasí a z dvoch osamelých ľudí sa stanú priatelia. Ich kniha Modrý tiger získa prestížnu cenu za detskú literatúru a čestné miesto vo výklade Rosalinho obchodu. Keď krátko nato zakopne o stojan v obchode ďalší zákazník, tentoraz atraktívny cudzinec, Rosalie prestane veriť v náhodu. No ešte skôr, ako sa do mladého profesora literatúry z New Yorku zaľúbi, dostane sa s ním do neprekonateľného sporu. Lebo dotyčný je presvedčený, že príbeh o modrom tigrovi patrí iba jemu...
"Keď je kniha schopná priviesť ma do stavu, že zabúdam, kto som, kde bývam a čo musím urobiť, keď je schopná priviesť ma do stavu absolútneho šťastia ... vtedy volám "bravó"! Je to viac ako vydarené."
Keywords: nemecká literatúra; spoločenské romány; príbehy zo súčasnosti; príbehy o láske