Kosti na pláži. 9. - Reichsová, Kathy americká antropologička, autorka 7. júla 1948 (SLOVART, spol. s r. o., 2017)
Na ostrove Dewees v Južnej Karolíne sa študenti archeológie pod vedením Temperance Brennanovej snažia zachrániť zvyšky starého indiánskeho pohrebiska. Dni letnej školy plynú v monotónnom rytme, až kým budúci archeológovia nenarazia na čerstvý hrob. Tempe nahlási nájdenú kostru miestnej koronerke a rozhodne sa pomôcť jej s identifikáciou ostatkov. Na kostiach objaví zvláštne ryhy a stopy po škrtení. Zakrátko jej do pitevne privezú ďalšiu mŕtvolu - telo obeseného muža s rovnako poškodenými kosťami. Počiatočné podozrenie, že ide o samovraždu, spochybní odhalenie totožnosti mŕtveho a iné nevyriešené prípady nezvestných mužov a žien v okolí.