Levočské povesti - Milčák, Ján 9. januára 1935 slovenský autor pre deti (Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2017)
Kráľovské mesto Levoča objímali hrubé kamenné múry, ktoré mali pätnásť bášt. Do mesta sa vchádzalo troma bránami vždy po moste nad hlbokou vodnou priekopou. Uprostred Levoče stála honosná radnica so zvonicou, ktorá ohlasovala všetky dôležité udalosti, veselé i smutné. Prejdite spolu s hrkotajúcimi vozmi úzkou mestskou bránou, navštívte rušný rínok s kupcami, remeselníkmi, medovnikármi, verklikárom, kováčsku dielňu s bafkajúcim mechom i uhliarsku chatrč na kraji lesa...