Slovensko v čase tureckých vojen 8. Smrť sultána Sulejmana - Dvořák, Pavel (RAK Budmerice, 2016)
Kniha rozpráva o vzniku Osmanskej ríše, o vstupe Turkov do Uhorského kráľovstva a o prvej fáze uhorsko-osmanských vojen za sultána Sulejmana. Začína sa katastrofálnou porážkou a smrťou Ľudovíta II. v bitke pri Moháči a nástupe Habsburgovcov (po víťazstve nad Jánom Zápoľským) na uhorský trón. Ďalej hovorí o tureckých výpravách proti Viedni a rozdelení niekdajšieho Uhorského kráľovstva na tri časti: turecký pašalik, Kráľovské Uhorsko a Sedmohradské kniežatstvo. Najviac priestoru venuje osmanským útokom na územie dnešného Slovenska. Končí sa smrťou sultána Sulejmana pod Szigetvárom a nasledovným edirnským mierom.
Keywords: Stopy dávnej minulosti; Slovensko -- dejiny -- 14. - 16. storočie; stredovek -- 1390 - 1590; turecké vojny; Uhorsko -- dejiny; Moháč -- bitka; Osmanská ríša; Sulejman -- sultán -- 6. novembra 1494 - Turecko - 1566 - Maďarsko