Automobil a jeho dynamika - Rievaj, Vladimír; Šulgan, Marián; Hudák, Anton; Jagelčák, Juraj (Žilina EDIS, 2013)
V publikácii sú spracované témy súvisiace s teóriou pohybu automobilu. Jednotlivé state na seba logicky nadväzujú a tvoria kompaktný vedomostný celok. Svojou kompozíciou je určená pre vzdelávanie v odbore cestné vozidlá.
V úvode sú definované odborné pojmy a názvoslovie, rozmery a hmotnosti, obsahuje rozdelenie a kategorizáciu, konštrukčné usporiadanie a identifikáciu vozidiel a vozidlových súprav. Odborne popisuje taktiež spojovacie zariadenia. V ďalších statiach je uvedená problematika prenosu hnacej sily motora cez prevodové mechanizmy. Venuje sa automobilovému kolesu a jeho dynamickým vlastnostiam v kontakte s podložkou a sú v nej tiež uvedené kapitoly zaoberajúce sa jazdnými odpormi a riadením vozidla. K dynamike vozidla neodlučiteľne patrí brzdenie ako najdôležitejší fenomén bezpečnosti. Z hľadiska hospodárnosti a ekológie je záverečná časť publikácie venovaná problematike spotreby paliva.
Publikácia obsahuje skutočnosti a údaje kompatibilné s platnou aktuálnou legislatívou.
Keywords: slovenská literatúra; dopravné prostriedky; autombily; motorové vozidlá; dynamika -- motorové vozidlá; učebnice vysokých škôl; odborné publikácie