Analytická psychologie - Jung, C. G. švajčiarsky lekár, psychiater a psychoterapeut 26. júl 1875 - 6. jún 1961; Lukášová-Černá, Kristina (Praha Academia, 1993)
Táto kniha prináša veľké množstvo informácií z oblasti analytickej psychológie. Je delená do piatich častí, je to päť prednášok a po každej prednáške je rozvinutá diskusia. Vďačíme za ne prof. Jungovi, ktorý ale upozorňuje, že je to len minimum z jeho práce. Naozaj je to veľmi málo na utvorenie si celistvejšieho názoru na jeho dielo a orientáciu v psychoanalýze. V prvých prednáškach sa zaoberá vedomím a okolím osobnosti. Postupne sa prepracováva k nevedomiu a kolektívnemu nevedomiu (podla mňa to má určite niečo "do seba"). Ostatné prednášky sú o výklade snov a práci psychoterapeutov.
Jako úvod do Jungova myšlení je nejlepší kniha Analytická psychologie. Její teorie a praxe (Tavistocké přednášky). Obsahuje pět přednášek, které měl Jung na Tavistocké klinice v Londýně. Najdeme tu všechny jeho základní koncepty ľ archetypy, osobní i kolektivní nevědomí, práci se sny i aktivní imaginaci. Vše je navíc velmi srozumitelné, což se například o Jungových Sebraných spisech tvrdit nedá; jednoduchost formy je dána i tím, že Jung přednášel v angličtině.
V úvodu nás Jung seznamuje se svým konceptem mysli. Představuje čtyři psychické funkce, kterými se vědomé já člověka vztahuje ke světu. První z nich je vnímání, díky kterému víme, že něco existuje. Druhé je myšlení, které nám říká, co to je. Prostřednictvím cítění, ve smyslu hodnocení, se dozvídáme, jaký k věci máme vztah zda se nám líbí, nemáme ji rádi nebo je nám lhostejná. A konečně funkce poslední, nejtajemnější, kterou Jung označil jako intuici. Díky ní tušíme, kam by věci mohly vést, jaký by mohly mít vývoj.
Keywords: švajčiarska literatúra; psychológia -- analytická; psychoterapia; psychoanalýza; vnímanie; myslenie; cítenie; intuicia; odborné publikácie