Nájomníčka vo Wildfell Hall - Brontëová, Anne anglická autorka 17. januára 1820 - 28. mája 1849; Mihalkovičová, Beáta (Bratislava SLOVART, spol. s r. o., 2017)
Do rozpadnutého starého kaštieľa v utiahnutom kúte anglického vidieka sa nečakane prisťahuje mladá vdova so synom a slúžkou. Susedia sú na ňu zvedaví a začínajú sa s ňou spoznávať, no jej názory na život a výchovu syna sa priečia ich zažitým predstavám. Vo chvíli, keď sa do nej zahľadí mladý farmár Gilbert Markham a začne ju porovnávať so svojimi blízkymi, roztočí sa okolo nej kolotoč pochybností, klebiet, dohadov a ohovárania, ktorý vyvolá konflikty medzi Gilbertom a jeho dobrými priateľmi. Kto v skutočnosti je táto záhadná žena?
Autorka v románeopisuje postavenie žien v spoločnosti v prvej polovici 19. storočia.
Keywords: anglická literatúra; historické romány; príbehy o ženách