Starmus - Israelian, Garik arménsko-španielsky astrofyzik 1963; May, Brian anglický hudobník, spevák a astrofyzik 19. júl 1947; Rozehnal, Jakub (Slovart, s.r.o. Praha, 2016)
Brian May, slávny gitarista skupiny Queen, ktorý je mimo iného aj držiteľom doktorátu z astrofyziky, mal so svoji priateľom Garikom Israelianom sen: usporiadať stretnutie všetkých, ktorí zasvätili svoj život skúmaniu a dobývaniu vesmíru. V roku 2011 preto zorganizovali na Kanárskych ostrovoch prvé stretnutie nazvané Starmus.
Podarilo sa im dať dokopy to najlepšie, čo svet vedy v súčasnosti ponúka. "Hviezdny" tím prednášajúcich, ktorý informoval o aktuálnom stave poznania vesmíru, doplnili astronauti ako Neil Armstrong, Buzz Aldrin či Jim Lovell. Prejdeme sa s nimi po Mesiaci, alebo prežijeme dramatický návrat misie Apollo 13 na Zem. Zásadné prednášky sú venované vedeckému skúmaniu vesmíru: vznik života (Jack Szostak, Richard Dawkins a ďalší), fyzikálne vlastnosti vesmíru (Adam Burrows, Garik Israelian) alebo vznik vesmíru (Joseph Silk, George Smooth, Robert Williams). Starmus je netradičná vedecká konferencia: priateľské spoločenské stretnutie doplnené hudobnými vystúpeniami popredných umelcov.
Kniha, ktorú držíte v rukách, je však niečo viac ako len zborník konferencie. Môže poslúžiť ako fundovaný prehľad aktuálneho stavu výskumu vesmíru, aj ako pútavý výklad dejín jeho dobývania.
Keywords: anglická literatúra; astronómia; vesmír; človek vo vesmíre; kozmická hudba a svetlo; Starmus -- je netradičná vedecká konferencia: priateľské spoločenské stretnutie doplnené hudobnými vystúpeniami popredných umelcov; populárno-náučné publikácie