Svet prírodných antibiotík - Jonáš, Josef; Kuchař, Jiří; Stanková, Mária (NOXI s.r.o. Bratislava, 2017)
Rastlinné antibiotiká, ktoré sa v prírodnej medicíne používajú už od staroveku, veľmi často pôsobia súčasne proti vírusom, baktériám aj plesni a disponujú komplexnými mechanizmami, ktoré znemožňujú vznik rezistencii. Navyše celkovo posilňujú imunitu, čo je ich nespornou výhodou oproti syntetickým antibiotikám.
Kniha Svet prírodných antibiotík ponúka desiatky prírodných zdrojov, z ktorých niektoré sú považované za liečebné prostriedky budúcnosti. Nájdete v nej stovky návodov na terapiu celého radu problémov, počnúc ústnou dutinou a zlatým stafylokokom cez chronické zápaly a detské rotavírusovej hnačky až po vírusové ochorenia alebo ženské problémy vrátane obávanej kandidózy. Pre zameranie na konkrétne problémy je k dispozícii veľmi podrobný Prehľad liečebných indikácií s odkazmi na jednotlivé rastliny, pomocou ktorých možno chorobu liečiť, v množstve rôznych úprav a spracovania, od najjednoduchších nálevov až po tinktúry a výťažky.
Keywords: česká literatúra; liečivé rastliny; fytoterapia; antibiotiká -- prírodné; antibiotiká -- syntetické; antibiotiká -- a deti; populárno-náučné publikácie