Tu som - Safran Foer, Jonathan americký autor 21. februára 1977; Havrila, Oto (Bratislava Slovart s.r.o., 2018)
Manželia Jacob a Julia Blochovci majú problém... vlastne niekoľko problémov. Jacobovho deda chcú presťahovať do domova dôchodcov, syna pripravujú na bar micvu a zachraňujú ho pred vylúčením zo školy, navyše Julia nájde v manželovom telefóne erotické esemesky, ktoré podľa všetkého písal svojej kolegyni. Zatiaľ čo sa prehlbuje ich manželská kríza, na obzore sa črtá iná, globálna katastrofa. Izrael zasiahne ničivé zemetrasenie, ktoré vyvolá rýchlo eskalujúci konflikt na celom Blízkom východe, a všetci, každý muž, žena a dieťa, sa musia rozhodnúť, kde je ich miesto. Jonathan Safran Foer debutoval románom Všetko osvetlené, z ktorého sa krátko po vydaní stal bestseller. V slovenčine vyšiel aj jeho druhý román Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko. Autor okrem beletrie píše aj populárno-náučné texty. Radí sa medzi najtalentovanejších a najoriginálnejších súčasných amerických spisovateľov.
Keywords: americká literatúra; spoločenské romány; Blízky východ; Izrael