J.M.W. Turner - Padbergová, Martina; kolektív autorov (Slovart s.r.o. Bratislava, 2017)
William Turner bol nielen plachý a trochu výstredný samotár, ale aj mimoriadne produktívny umelec, ktorý sa rýchlo stal jedným z najúspešnejších anglických maliarov krajiniek a morských scenérií. Hoci počas svojho života bol slávny len v rodnej Veľkej Británii, dnes je uctievaný ako výnimočný talent, ktorému sa vo svojej tvorbe podarilo spojiť prvky romantizmu a impresionizmu.
Keywords: Turner, Joseph Mallord William -- anglický romantický maliar, grafik, ktorý je považovaný za predchodcu impresionismu -- 1775 - 19.12.1851; nemecká literatúra; výtvarné umenie; maliarstvo; romantizmus; impresionizmus -- umelecký smer, ktorý vznikol koncom 19. storočia. Bol reakciou na ateliérovú maľbu, jeho cieľom je maľba v prírode, kde sa pokúša zachytiť okamžitú atmosféru danej chvíle; Anglicko; biografie; populárno-náučné publikácie