Malá Fatra - Podolák, Peter; Kollár, Daniel (Bratislava Dajama, 2008)
Turistickí sprievodcovia z edície S batohom po Slovensku sú určení najmä turistom, ktorí uprednostňujú pešiu turistiku. Okrem opisov základných trás v sprievodcovi možno nájsť aj výrezy panoramatických máp s priebehom jednotlivých trás. Samozrejme nechýba ich výškový profil, charakteristika náročnosti a časový rozvrh, ktoré zvyčajne dopĺňa fotografia typickej scenérie. Súčasťou sprievodcu sú aj všeobecné informácie, základná charakteristika prírodných pomerov a opis východísk na túry. Nechýbajú ani register najvýznamnejších turistických bodov a praktické informácie.
Malá Fatra je zložená z dvoch samostatných častí – južne situovanej Lúčanskej Fatry a severne ležiacej Krivánskej Fatry. Rozprestiera sa na severozápade Slovenska a v každom ročnom období je plná turistov. V lete ju navštevujú predovšetkým peší turisti, ktorí smerujú najmä na Veľký (Fatranský) Kriváň alebo Veľký Rozsutec. Zaujímavým vrcholom Lúčanskej Fatry je Kľak (1 352 m), ktorý má povesť jedného z najkrajších vyhliadkových miest na Slovensku. K pohoriu patrí aj Vrátna – jedno z najvýznamnejších stredísk lyžovania na Slovensku so sedačkovou a kabínkovou lanovkou. Turisticky vyhľadávané sú aj Tiesňavy a Diery.
Keywords: S batohom po Slovensku; regionálna geografia; slovenská literatúra; pešia turistika; Slovensko; Malá Fatra; turistický sprievodca