Židia na Slovensku po roku 1945 (Komunita medzi vierou a realitou) - Salner, Peter (Ústav etnológie SAV a Veda Bratislava, 2016)
Kniha Petra Salnera prináša doteraz neznáme poznatky z prostredia židovských náboženských obcí na Slovensku po druhej svetovej vojne. Autor narába s doteraz nedostupnými archívmi ÚZ ŽNO, ktoré predstavujú jediný a jedinečný zdroj poznatkov o ich vnútornom fungovaní a usporiadaní. Tieto pramene okrem iného dokladajú aj snahu obcí (o niekedy márne) uchovanie zvyškov židovského kultúrneho dedičstva, či židovského spôsobu života v mnohých lokalitách na Slovensku. Dielo navyše ponúka autorov pohľad zvnútra, jidiškajt, ktorý interpretuje "židovské" videnie vecí a je čitateľom pochádzajúcim z mimožidovského prostredia neznámy.
Keywords: Židia; židovská komunita; židovské synagógy; židovské cintoríny; židovské inštitúcie a organizácie; Československo