Prak a iné prózy - Radičkov, Jordan bulharský autor 24. októbra 1929 - 21. januára 2004 (AlleGro, 2017)
JORDAN RADIČKOV je najznámejší a najprekladanejší bulharský autor. Teraz sa (spolu s niekoľkými poviedkami) dostáva do rúk slovenských čitateľov jeho nekonvenčný román PRAK. Autor v ňom zachytáva krátky výsek zo života vidieckeho chlapca po maturite, ktorého detstvo poznačila tragická smrť otca. Keďže jeho matka sa po druhý raz vydala, žije s babkou. Jedného dňa sa počas povodne za záhadných okolností stratí. Zostane po ňom zošit plný zápiskov, prezrádzajúci veľa o jeho bohatom vnútornom svete, zaznamenávajúci zvláštne udalosti a príhody, postrehy o živote ľudí a symbióze človeka s prírodou. Tajomstvo jeho zmiznutia sa pokúša rozlúštiť autor spolu s dvomi dedinčanmi. Popri tajomstvách nájdeme v diele aj realistické stvárnenie "tradičného" vidieka, ktorého zákony dokážu byť i kruté. Vystupujú v ňom originálne, svojrázne ľudové postavičky, riadiace sa svojou vlastnou filozofiou, ale aj intelektuáli z malého mesta. Dôležité miesto tu majú ľ ako je to u Radičkova takmer pravidlom - aj iné živé tvory: psy, kravy, voly, kone, kozy, žaby, kozy, straky, chrobáky... Z románu dýcha láskavý humor, jemná, rafinovaná irónia, sugestívnosť a mágia, tragické sa v ňom prelína s komickým. Román PRAK a poviedky, ktoré dopĺňajú knihu, sú predchnuté človečinou. Vďaka nápaditému obsahu, plnému obraznosti, originálnemu autorskému videniu, tvorcovmu zmyslu pre detail, jedinečnému štýlu a bohatosti jazyka ide o skvelé čítanie.