Mocný rod. 1. - Strukul, Matteo taliansky spisovateľ a novinár 8. septembra 1973 (Slovart s.r.o, 2017)
Prvý diel trilógie o Mediciovcoch, mecenášoch kultúry a umenia, najmocnejšej rodine vo Florencii v období renesancie. Po smrti patriarchu Giovanniho de' Medici sa jeho synovia Cosimo a Lorenzo ocitnú na čele obrovského finančného impéria, uprostred zaprisahaných nepriateľov, príslušníkov najmocnejších rodov Florencie v 15. storočí. Bratia sa chopia moci inteligentným, odvážnym spôsobom ľ zmysel pre obchod a financie vyvažujú láskou k umeniu a ku kultúre. Kým práce na výstavbe kupoly Chrámu Santa Maria del Fiore pokračujú, ich protivníci neprestávajú proti nim splietať intrigy. Medzi nimi je i neskutočne krásna žena, ktorej zlovestná príťažlivosť poľahky zničí srdce muža, ktorého si vyhliadne.