Záhadné miesta 1. - Lacika, Ján vedecký pracovník Geografického ústavu SAV v Bratislave 1956; Kollár, Daniel (Dajama Bratislava, 2018)
Slovensko ponúka priehrštie najrôznejších tajomstiev a záhad. Nie náhodou preto vznikla kniha Záhadné miesta, ktorá sa venuje tajomným javom, udalostiam či osobnostiam členeným podľa jednotlivých slovenských regiónov. "Chceli by sme čitateľovi predstaviť rozličné prírodné fenomény vymyČkajúce sa normálnemu laickému chápaniu či predostrieť rôzne rozporuplné historické témy", hovorí autor knihy Ján Lacika.
Vzdialená, ale aj nedávna minulosť.
Mnohé záhady nás posielajú do vzdialenej minulosti, avšak prekvapujúce sú aj udalosti, ktoré sa stali takpovediac len nedávno. Takými sú napr. neobjasnené úmrtie Štefánika či stratenie sošky Oscara za film Obchod na korze. Skupina ďalších záhad je duchovnej povahy a nachádzame ich na pútnických miestach. Sú miestami zjavení Panny Márie, zázračných uzdravení a iných dôkazov božieho milosrdenstva.
Prírodné úkazy a javy.
Viete, kde nájdete kamenné gule alebo vyhasnuté sopky? V tomto "záhadologickom" bedekri po Slovensku nachádzaČme zvláštne a unikátne prírodné javy a úkazy ako sú bizarné bralá, piesočné presypy, jaskyne či stopy zaniknutých fenoménov, ako napr. more.
Paranormálne javy a duchovia?
Na Slovensku nechýbajú ani paranormálne javy zamestnávajúce čoraz početnejší zástup tzv. záhadológov kam patria napr. záhadné kruhy v obilí, tajomné jaskyne či záhadné skalné nápisy. Aj u nás boli zaznamenané svedectvá o záhadných tvoroch a bytostiach, ako sú upíri, duchovia, poltergeisti, biele panie, čierni rytieri, bosorky a draci. Pomocou knihy sa zoznámite s rozprávkovými postavami typu Bratislavských bielych panien či bosoráckej Babej hory.
Ponuka slovenských záhad je vskutku pestrá a zaujímavá. Vydajme sa preto spolu za ich poznávaním. Aj bez väčších ambícií ich odhalenia a objasnenia môžeme zažiť to nádherné šteklenie mysle a fantázie a potešíme sa pritom aj z neopakovateľných krás Slovenska.
Keywords: Záhadné miesta; slovenská literatúra; regionálna geografia; turistické zaujimavosti; záhadné miesta; Slovensko -- západné; Slovensko -- stredné; turistický sprievodca