Zraňujúca láska - Ferrante, Elena pseudonym talianskej autorky 5. apríla 1943; Bilý, Peter (Inaque.sk Bratislava, 2018)
Debutový román Eleny Ferrante, autorky Neapolskej ságy, sa odohráva v Neapole a rozpráva príbeh o matkách a dcérach v komplikovanej spleti lží, citov a spoločnej minulosti, ktorá si spútala.
Po matkinej predčasnej a záhadnej smrti sa Delia vydáva hľadať pravdu do chaotických, dusivých ulíc svojho rodného Neapola. Séria tajomných telefonátov ju privedie k pôsobivým a znepokojivým zisteniam o matkinom živote a jej posledných dňoch.
"Zúrivý prúd rozprávania Eleny Ferrante je zriedkavým úkazom," napísal denník New York Times. Elena Ferrante je skutočne jedinečná spisovateľka, ktorá dokáže vystihnúť paradoxy rodinných vzťahov, bludných kruhov fyzického či psychického násilia.
Podľa románu Zraňujúca láska nakrútil Mario Martone rovnomenný film, a jej nasledujúci román Dni opustenia sfilmoval Roberto Faenza.
Keywords: talianska literatúra; spoločenské romány; príbehy zo života; matky a dcéry; sfilmovaný príbeh