Úpadok a zánik Rímskej ríše - Gibbon, Edward (Premedia Group, s.r.o, 2012)
Nadmerné rozširovanie ríše, "jed z Judey", ako nazval kresťanstvo, a barbari ľ to sú podľa britského historika tri základné faktory, ktoré spôsobili pád Rímskej ríše. Jeho dielo vyniká nielen erudíciou, ale aj čítavým ironickým štýlom. "Búrka a vlny sú vždy na strane lepších námorníkov," píše autor v jednom zo svojich komentárov.