Úpadok a zánik Rímskej ríše - Gibbon, Edward; Krupa, Viktor; Kovár, Branislav (Premedia Group, s.r.o. Bratislava, 2012)
Nadmerné rozširovanie ríše, "jed z Judey", ako nazval kresťanstvo, a barbari ľ to sú podľa britského historika tri základné faktory, ktoré spôsobili pád Rímskej ríše. Jeho dielo vyniká nielen erudíciou, ale aj čítavým ironickým štýlom. "Búrka a vlny sú vždy na strane lepších námorníkov," píše autor v jednom zo svojich komentárov.
Nové slovenské vydanie výberu z diela známeho osvietenského historika vychádza s novým doslovom, ktorý sleduje vývoj historického bádania a kontroverzie okolo mnohých jeho téz.
Gibbon si všíma rozdiely medzi krajinami a národmi, rozdiely geografické a klimatické, ale aj intelektuálne a kultúrne, nepodceňuje ani hospodárske faktory. Podarilo sa mu načrtnúť pestrý a živý obraz celého veku ľudských dejín, pričom udržiava čitateľa v napätí zaujímavou témou a neobyčajne názornými opismi udalostí, bitiek, charakterov jednotlivých vodcov a cisárov, ich života a zvykov.
Autor neradí jednotlivé fakty za seba, ale pokúša sa objasniť historický vývoj a jeho zákony. Aj vďaka tomuto vynikajúcemu dielu osvietenskej historiografie prestala byť história len zoznamom zločinov, podvodov a nešťastí, ale začali sme skúmať aj jej príčiny a dôsledky.
Keywords: Rímska ríša -- 490 pred Kr. - 960 n.l. -- zánik; starovek; staroveké civilizácie