Dějiny Anglie : základy : od pravěku do sklonku panování Jindřicha VII - Ackroyd, Peter (BB/ Art s.r.o, 2014)
Dějiny Anglie: Základy zahrnují období od pravěku až po smrt prvního Tudorovce na anglickém trůně Jindřicha VII. a končí bezprostředně předtím, než se vlády ujal jeho mnohem slavnější syn Jindřich VIII. Dočteme se v něm o záhadném megalitickém Stonehengi, Keltech, dobytí země Římany a působení jejich civilizace, dvojím přijetí křesťanství, příchodu Anglosasů a jejich zatlačování původních keltských obyvatel na západní a severní okraj ostrova, vzniku soupeřících anglosaských států, jejich sjednocování, nájezdech Vikingů a jejich usazování v zemi, sjednocování země a přejímání nejvyšší dobové kultury z evropského kontinentu, bojích s Dány, normanském záboru v nejvýznamnějším roce anglických dějin 1066, ztrátě francouzských území, feudálním zřízení, anglickém právu a gotické kultuře, Magně chartě a vzniku parlamentu, stoleté válce s Francií, která začala ve 14. století, morové černé smrti, válkách růží a nastolení tudorovské dynastie, která vnitřně rozdělenou zemi znovu sjednotila, a tím vytvořila předpoklady k