Dějiny Irska - Moody, Theodore W. írsky historik 26. novembra 1907 - 11. februára 1984; Martin, Francis X. írsky historik 1922 - 13. februára 2000 (Nakladatelství Lidové noviny, 2012)
Doplněné a aktualizované vydání přináší pozoruhodnou irskou kulturu a historii, které charakterizuje několikasetletý úporný boj za svobodu a jejichž keltské kořeny nalézáme i na našem území. Text líčí dějiny od pravěku, přes keltské období, boj proti anglické nadvládě, osamostatnění Irska až po současnost. Země, jejíž obyvatelé před hladomory často docházeli do emigrace, se na konci 20. století stala státem s nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropě, přezdívaný Keltský tygr, v současnosti se však potýká s následky hospodářské krize i s trvajícím napětím v Severním Irsku.