Izabela a jej lásky. 1.+2 - Šranková, Eva Ava slovenská autorka 1974 (Vydavateľstvo Maxim, s.r.o, 2018)
Intrigy na kráľovskom dvore, hrdinské činy odvážnych rytierov a verné i zradné lásky urodzených dám. Príbeh nevšednej lásky, bolesti, zrady, hrdosti a cti. To všetko na pozadí bratovražednej vojny medzi Armagnačanmi a Burgunďanmi vo Francúzsku v prvej polovici 15. storočia. Lásku mladučkej šľachtičnej Anny de Moselle a Filipa de Vosges kruto zmarí otec dievčiny. Ten mal so svojou dcérou úplne iné plány a s ich stroskotaním by sa nikdy nezmieril. Z vášnivého vzťahu sa narodilo dieťa. Nádhernú Izabelu však osud tiež nešetrí. Nájde napokon svoje šťastie po boku muža, ktorý pretne jej životnú cestu, alebo sa rozhodne pre charizmatického Reného d'Anjou, vojvodu lotrinského, ktorý sa o ňu vytrvalo uchádza? Román okrem ľudských osudov zachytáva aj obdobie bojov medzi Francúzskom a Anglickom, ktoré s kratšími či dlhšími prestávkami trvalo viac ako storočie.