Dcéra šťasteny - Allendeová, Isabel čilská autorka, žurnalistka a politička 2. augusta 1942 (SLOVART, spol. s r. o., 2018)
Mladá Čiľanka Eliza Sommerová sa šialene zaľúbi do Joaquína Andietu. Ten odíde na sever do Kalifornie spolu s tisícami ďalších nadšencov, ktorí dúfajú, že sa im podarí rýchlo zbohatnúť v čase zlatej horúčky. Eliza čaká dieťa a rozhodne sa, že svojho milenca nájde. Preoblečená v mužských šatách sa ukryje v podpalubí plachetnice a počas nebezpečnej cesty príde o dieťa a takmer aj o život. Zachráni ju čínsky lekár, v ktorom nájde oporu a veľkú životnú istotu.