Muž z jamy a deti z lásky - Rozenbergová, Vanda slovenská autorka 4. júna 1971 (SLOVART, spol. s r. o., 2018)
Humor, smútok a neobyčajnosť všedných dní. Muž z jamy a deti z lásky je veľmi vydarená kniha Vandy Rozenbergovej, plná poetickosti, ale nie takej tej ulepenej, sladkej, skôr krehkej a nenápadnej. Vzhľadom na príbeh som bola prekvapená, ako zaujímavo a nesentimentálne sa dajú podať udalosti smutné či bolestné, no stále s jemnou dávkou humoru a absurdity. Ťažko sa mi hľadajú slová na opísanie spôsobu, akým autorka tento príbeh čitateľovi podáva. Je totiž o rodine, v ktorej chýba mama a najstarší brat Peter preberá zodpovednosť za nie celkom štandardnú rodinu - nie preto, že by musel, sám sa stavia do tejto úlohy. To všetko na prvé počutie môže znieť ako smutný príbeh, no on taký celkom nie je. Zaujímavá je kniha taktiež tým, že na ich život v Usranci - ako ich ulicu po vybudovaní nového sídliska začali volať - sa pozeráme z troch perspektív. Najčastejšie je to Petrovými očami, inokedy očami jeho sestry Valérie a raz za čas aj očami babky Edity. Peter sa snaží zlepšiť životy všetkých navôkol, viesť ich, pomáhať im, a ten svoj život akoby necháva plynúť popri nich. Valéria je zamilovaná do Marata a táto láska tvorí celý jej svet už niekoľko rokov, pričom nie je opätovaná. A najmladší školopovinný brat Cabrera, vyhýbajúci sa akýmkoľvek správam zo sveta, je akoby pripomienkou toho, že ako rodina musia držať spolu a neustále sa o seba starať. I o otca Tankistu, ležiaceho vo svojej jame v obývačke. Práve otec je ten, čo by mal byť hlava rodiny a je to ten, od ktorého Peter čaká uznanie. A kuchyňa, v ktorej sa väčšina príbehu odohráva je v konečnom dôsledku iba to materiálno, čo sa musí dostať do úzadia, aby rodina opäť správne fungovala.