Polnočný klenot 2. - Meadová, Richelle americká autorka 12. novembra 1976; Weinstocková, Dominika (Bratislava SLOVART, spol. s r. o., 2018)
Richelle Mead, autorka megaúspešnej série Upírska akadémia, stvorila aj tri príbehy mladých žien s nezvyčajnými osudmi, ktoré sa pretnú práve na Diamantovom dvore. V druhom diele sa vďaka novej rozprávačke Mire, dievčaťu, ktoré sa odvážilo bojovať za svoju slobodu, ponoríte do temného politického podsvetia Cape Triumphu. Vojna donútila Miru opustiť domovinu a nájsť si miesto v novej krajine, ktorá sa k nej však správa nevľúdne. Vrtkavý osud jej dopraje príležitosť uniknúť z nepriateľského sveta a pridať sa k Diamantovému dvoru, ktorý je školou a zároveň obchodnou spoločnosťou. Chudobné dievčatá v nej dostávajú príležitosť zmeniť sa na dámy z vyššej spoločnosti a neskôr si nájsť mocných a bohatých manželov v Novom svete. Mira však aj tu naráža na urážky, a to nielen od dievčat z Diamantového dvora, ale aj od nápadníkov - mužov, ktorým by sa jedného dňa mala oddať. Nájde si však aj skutočné priateľky - otvorenú služobnú Adelaide a ambicióznu práčku Tamsin. Vo dne robí, čo sa od nej očakáva, učí sa etiketu a zvyky, ktoré jej pomôžu získať anonymitu. No v noci sa vydáva na iné chodníčky - a ak niekto odhalí, čo robí, môže ju to na najvyššom súde v Adórii stáť to najcennejšie. Polnočný klenot je výnimočný príbeh dievčaťa, ktoré nemá veľa možností, no odvážne si vytvorí nové, nájde lásku, vášeň, celoživotné priateľstvo a možno aj cestu k slobode.
Keywords: Diamantový dvor; americká literatúra; historické romány; príbehy o láske; pre mládež; pre čitateľov od 15 rokov