Rázcestia osudu 1/2 - Rothová, Veronica americká autorka 19. augusta 1988; Guričanová, Elena (Bratislava SLOVART, spol. s r. o., 2018)
Osud ich priviedol k sebe. Teraz ich rozdelí. Akos Kereset a Cyra Noavek žijú v tieni proroctiev, ktoré v okamihu ich narodenia naraz vyslovili všetci jasnovidci. Svojmu predurčenému osudu predsa nik nemôže utiecť. Akos miluje Cyru napriek tomu, že mu bolo určené zomrieť v službách jej rodiny. A keď sa Cyrin otec Lazmet Noavek - bezcitný tyran, ktorý bol dávno vyhlásený za mŕtveho - vráti na šotetský trón, Akos verí, že sa jeho koniec neodvratne blíži. Keď Lazmet rozpúta krutú vojnu, Cyra a Akos ho chcú za každú cenu zastaviť. Pre Cyru to znamená, že možno bude musieť mužovi, ktorý je jej otcom, vziať život. Pre Akosa to značí, že bude zrejme musieť obetovať svoj vlastný. Ohromujúci zvrat odhalí, že osud ich životné cesty ovplyvnil úplne nečakaným spôsobom. K známym rozprávačom zo Zárezov smrti pridala Veronica Roth dva výrazné nové hlasy, čím získalo pokračovanie svetového bestselleru okrem osudových tónov aj humorné ladenie a novú intenzitu.
Keywords: Zárezy smrti; americká literatúra; fantastické romány; pre mládež; sci - fi; pre čitateľov od 15 rokov