Zbohom, Charleston 2/2 - Ripleyová, Alexandra americká autorka 8. januára 1934 - 10. januára 2004; Krčméry, Ivan (Bratislava Gemini, spol. s r.o., 1993)
Plantážnik Stuart Tradd sa ožení s krásavicou Margaret. Zmyslom jej života sú plesy, zábavy, honosné večierky v Charlestone. Bytostne túži zaradiť sa k tunajšej smotánke a stať sa prvou dámou spoločnosti. Stuart s prelietavou a dobrodružnou povahou zlyháva - ako podnikateľ, aj ako manžel. Trpké sklamanie, manželova smrť, dôsledky občianskej vojny na Juhu a nepokoje medzi černošským obyvateľstvom donútia Margaret opustiť plantáže a usadiť sa neďaleko Charlestonu. Venuje sa výchove svojich troch detí. V dcéra Garden, napriek prezývke "škaredé kačiatko", zrazu objaví možnosť naplnenia vlastných túžob. Sen, ktorý sa nesplnil matke, napĺňa sa v dcére - vydáva sa za milionára Skya Harrisa...
Keywords: Charleston; americká literatúra; historické romány; príbehy o láske; sfilmovaný príbeh