Temná hmota - Crouch, Blake americký autor 15. októbra 1978 (Zelený kocúr, 2016)
"Si spokojný so svojím životom?" To sú posledné slová, ktoré Jason Dessen počuje predtým, ako ho omráči únosca. Predtým ako sa prebudí pripútaný k nosidlám, obklopený ľuďmi odetými do protichemických skafandrov. Predtým ako sa nejaký muž, ktorého v živote nestretol, usmeje a povie: "Fakt sa teším, že ťa znovu vidím, kamarát."Vo svete, v ktorom sa Jason zobudil, sa jeho život odvíja úplne inak ako v tom, v ktorom žil dovtedy. Jeho manželka nie je jeho manželkou. A ich syn sa nikdy nenarodil. A on nie je len taký hocijaký univerzitný profesor, ale oslavovaný génius, ktorý vytvoril prevratnú vec - niečo, čo hraničí s nemožným.Ktorý svet je skutočný? A ak svet, ktorý si Jason uchováva v spomienkach, naozaj existuje, ako sa potom dostane späť k svojej milovanej rodine? Odpovede na tieto otázky dostane Jason až počas šokujúcej cesty, pričom bude musieť čeliť svojej najtemnejšej stránke a bojovať so zdanlivo nepremožiteľným, desivým protivníkom.Blake Crouch, autor úspešnej trilógie Wayward Pines (Mestečko Pines), tentoraz skúma hranice žánru sci-fi prostredníctvom kvantovej mechaniky a teórie o alternatívnych svetoch. Tempo románu - ako je u tohto autora zvykom - plynie závratne. Je to strhujúci, a pritom hlboko ľudský príbeh o najdôležitejších rozhodnutiach v našich životoch a o tom, čo sme schopní urobiť, aby sme naplnili svoje sny.