Temná hmota - Crouch, Blake americký autor 15. októbra 1978; Macsovszky, Peter (Šamorín Zelený kocúr, 2016)
"Si spokojný so svojím životom?" To sú posledné slová, ktoré Jason Dessen počuje predtým, ako ho omráči únosca. Predtým ako sa prebudí pripútaný k nosidlám, obklopený ľuďmi odetými do protichemických skafandrov. Predtým ako sa nejaký muž, ktorého v živote nestretol, usmeje a povie: "Fakt sa teším, že ťa znovu vidím, kamarát."Vo svete, v ktorom sa Jason zobudil, sa jeho život odvíja úplne inak ako v tom, v ktorom žil dovtedy. Jeho manželka nie je jeho manželkou. A ich syn sa nikdy nenarodil. A on nie je len taký hocijaký univerzitný profesor, ale oslavovaný génius, ktorý vytvoril prevratnú vec - niečo, čo hraničí s nemožným.Ktorý svet je skutočný? A ak svet, ktorý si Jason uchováva v spomienkach, naozaj existuje, ako sa potom dostane späť k svojej milovanej rodine? Odpovede na tieto otázky dostane Jason až počas šokujúcej cesty, pričom bude musieť čeliť svojej najtemnejšej stránke a bojovať so zdanlivo nepremožiteľným, desivým protivníkom.Blake Crouch, autor úspešnej trilógie Wayward Pines (Mestečko Pines), tentoraz skúma hranice žánru sci-fi prostredníctvom kvantovej mechaniky a teórie o alternatívnych svetoch. Tempo románu - ako je u tohto autora zvykom - plynie závratne. Je to strhujúci, a pritom hlboko ľudský príbeh o najdôležitejších rozhodnutiach v našich životoch a o tom, čo sme schopní urobiť, aby sme naplnili svoje sny.
Keywords: americká literatúra; fantastické romány; sci - fi; triler