Tajomstvo zlatého pokladu - Van der Holland, Tina slovenská autorka 2.7.1956 (Košice Koruna s.r.o., 2016)
Richtár Vida má plné ruky práce. V Košiciach deň za dňom dochádza k záhadným vraždám obchodníkov a miznú veľké čiastky peňazí v zlate. Aby toho nebolo málo, Thököly chystá útok na Košice, jeho sestra Eva so svojou krásnou spoločníčkou Rhédeyovou už sú v meste a na návštevu sa ohlási aj palatín Esterházy.
V zložitej situácii, keď v meste zavládne strach a vyostrujú sa aj náboženské rozpory medzi protestantmi a katolíkmi, pomáhajú richtárovi dolapiť vrahov a nájsť ukradnuté zlato cisárski dôstojníci z košickej posádky, baróni Sapponara a Guadagni, a kapitán mestských drábov Bodrogi. Podarí sa im to?
Dômyselne zosnovaný príbeh, v ktorom vystupujú fiktívne aj skutočné historické postavy, nielen pobaví a zaujme, ale udržiava v napätí od prvej strany po poslednú.
https://www.luci-lifestyle.com/post/rozhovor-tina-van-der-holland
Keywords: slovenská literatúra; historické romány -- 1682 -- Košice; kriminálne romány; súčasná slovenská autorka; Košice