Pás plný jedu. 2. - Doyle, Arthur Conan škótsky autor 22. mája 1859 - 7. júla 1930 (ACD, 2018)
Profesor Challenger a jeho spoločníci, starí známi z románu Stratený svet, sa opäť stretávajú za neobyčajných okolností. Profesor, arogantnejší a výbušnejší než kedykoľvek predtým, sa so zvláštnou žiadosťou obráti na svojich (pravdepodobne jediných) priateľov a pozve ich do svojho domu na vidieku. Už samotná cesta sa začína pomerne podivne. Ešte o tom nevedia, ale svet sa rúti do záhuby. Celá Zem sa totiž ponára do pásma jedovatého éteru, ktorý otrávi a usmrtí všetko živé. Ani sám profesor Challenger nedokáže tento proces zvrátiť, a tak sa stanú pozorovateľmi globálnej katastrofy a novinár Malone jej posledným zapisovateľom. V knihe okrem románu Pás plný jedu nájdete aj dva kratšie príbehy o Challengerovi: Stroj, ktorý všetko rozloží a Keď svet skríkol. Dobrodružstvá aj v tomto zväzku ilustrujú obrázky Martina Mrvu, nádherne spájajúce fantáziu, ducha starého Anglicka a vedu.