Kapitánova dcéra - Puškin, Alexander Sergejevič ruský romantický básnik 6. júna 1799 - 10. februára 1837; Ferenčík, Ján (Bratislava Európa, s.r.o., 2019)
Dielo najväčšieho ruského spisovateľa Alexandra Sergejeviča Puškina (1799 -1837) má v dejinách ruskej i svetovej literatúry epochálny význam. Puškin je tvorcom a kanonizátorom modernej spisovnej ruštiny, zakladateľom novej ruskej literatúry a zároveň aj vzácne harmonickým človekom, zápalistým vlastencom, nezlomným odporcom zla, bojovníkom za lepší osud svojho národa i celého ľudstva, skutočným stelesnením priamosti, činorodosti a optimizmu v živote i diele.

Slávna novela Kapitánova dcéra (1836) zodpovedala Puškinovmu videniu sveta, kde všetko to najcennejšie nevyplýva z konvencií a formalít, ale je výsledkom osobných vzťahov, obetovania sa a lásky aj za cenu, že človek musí porušiť pravidlá. Podľa Puškina spoločnosť mala len tvoriť rámec a dopĺňať harmonické väzby medzi ľuďmi. Najvyššiu hodnotu má podľa autora láska a schopnosť obetovať sa za druhého.
Keywords: ruská literatúra; spoločenské romány; svetová klasika; doplnkové čítanie SŠ