Oheň a krv. 6. - Martin, George R. R americký scenárista a autor fantasy 20. septembra 1948 (Knižnica svetových bestsellerov, 2019)
Vzrušujúce dejiny Targaryenovcov ožívajú v majstrovskom spracovaní z pera autora Piesne ľadu a ohňa, ságy, ktorá sa stala predlohou seriálu Hra o tróny z produkcie HBO. Toto je prvý zväzok úplných dvojzväzkových dejín rodu Targaryenovcov v Západnej zemi a prináša oheň i besnenie, aké fanúšikovia očakávajú od medzinárodne úspešného autora Georgea R. R. Martina. Stáročia pred udalosťami opísanými v Hre o tróny sa Targaryenovci, jediný rod dračích pánov, ktorý prežil Skazu Valýrie, usadili na Dračom kameni. Dejiny Ohňa a krvi sa začínajú príbehom legendárneho Aegona Dobyvateľa, ktorý dal zhotoviť kultový Železný trón, a pokračujú rozprávaním o nasledujúcich pokoleniach Targaryenovcov, ktoré sa snažili udržať si ho, až po občiansku vojnu, ktorá takmer rozoštvala ich dynastiu. Čo sa skutočne stalo počas Tanca drakov? Prečo bola cesta do Valýrie po Skaze smrteľne nebezpečná? Aké hrozné zločiny spáchal Maegor Krutý? Ako to vyzeralo v Západnej zemi, keď oblohe kraľovali draky? To je len zopár otázok, ktoré zodpovie táto vyčerpávajúca kronika, spísaná učeným majstrom z Citadely. Oheň a krv prináša strhujúcu hru o tróny v rozsahu a veľkoleposti Gibbonových Dejín úpadku a zániku Rímskej ríše a ponúka čitateľom nový pohľad na dynamickú, občas krvavú, no vždy fascinujúcu históriu Západnej zeme.