Veľký pán Dunaj - kolektív autorov (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2019)
Starý Ister, večne mladý Dunaj, kým sa po vyše 2 850 km z Čierneho lesa vleje do Čierneho mora, nadobudne mnoho poetických pomenovaní ľ Donau, Dunaj, Duna, Dunav, Dunai... V literatúrach národov spojených s touto európskou veľriekou je nielen riekou života, ale aj riekou spájajúcou každého z nás s vlasťou, kultúrnymi spoločenstvami, v ktorých sa odrážajú naše spoločné dejiny, v ktorých sa zrkadlia naše súčasné i budúce nádeje. Vybrané básne z jednotlivých národných literatúr dokladujú mnohodimenzionálny kultúrny fenomén Európy, v ktorom nás Dunaj, napriek rozmanitosti a špecifikám jednotlivých krajín, ktorými preteká, spája. Ako poznamenal Miroslav Bielik, básnik, predseda Spolku slovenských spisovateľov a zostavovateľ knihy, "samotný projekt antológie básní o Dunaji, iniciovaný srbským básnikom Radomírom Andrićom, je nielen dokladom, ale i príkladom medzinárodnej spolupráce básnikov a spisovateľských združení dnešnej Európy." Antológia prináša v origináloch a v prekladoch do slovenčiny vybraných spravidla de