21.12. - Thomason, Dustin americký autor a producent 1976 (Ikar, a.s, 2012)
Koncom roka 2012 sa odborníčke na mayské štúdie Chel Manuovej dostane do rúk zrejme najvzácnejšia mayská pamiatku na svete ľ kniha, v ktorej pisár opisuje úpadok kedysi slávneho mayského mesta. Mohla by dať odpoveď na otázku, prečo sa Mayovia koncom prvého tisícročia utiahli z veľkých miest do pralesa, prestali stavať chrámy, stély a spisovať knihy. V rovnakom čase Los Angeles paralyzuje neznáma nevyliečiteľná choroba. Spôsobuje insomniu, nakazení nedokážu zaspať. Nikto sa jej nevie ubrániť, šíri sa rýchlo ako chrípka a zabíja účinne ako ebola. Do boja s ňou sa pustí jeden z najlepších odborníkov na priónové choroby Gabriel Stanton. Je náhoda, že mayská pamiatka aj choroba sa v meste objavili len niekoľko dní pred 21. decembrom 2012, keď podľa niektorých interpretácií mayského kalendára zanikne svet, ako ho poznáme? Nečaká nás rovnaký osud, pred akým varuje pisár?