Jak vipiješ ta šmakuje - Buza, Mišo slovenský autor, publicista, pesničkár, alpinista a tiež fotograf 1950 (Mišo Buza, 2017)
Mišo Buza pred nejakým časom napísal knižku Ši to co ci šmakuje. Kniha bola plná fajnových kuchyňských receptov "spopod iglovského šurca", ale aj chytrých a veselých príbehov, ktoré vymyslel a napísal sám život. Mišo Buza ich len prepísal do hovoreného slova, do svojej rodnej ľubozvučnej spištiny. Spravil tak s vyprávačskym šarmom, šmrncom jemu vlastným. Aj ja som si v tej jeho kuchyni prihrial svoju polievočku - nakreslil som ku knižke kopec srandovných obrázkov a kopec vážneho materiálu som musel povyťahovať zo svojich zaprášených archívov. To preto, aby bolo vidno, že tie nádherné recepty na varenie a život nevznikli zo včera na dnes. Že sa vyvíjali po celé generácie a nič nestratili na svojich hodnotách, chuti žiť a aj si užívať. Knižka išla na dračku, razdva sa vypredala. Už som o Mišovi Buzovi kedysi napísal, že je srdcom Spišiak, ale aj bohém, zálesák, neriadená strela... Fotografuje hory, hral divadlo, hrá na gitare, skladá pesničky a sám si k nim píše aj texty. Mišo je taký nepokojný duch a furt si niečo vymýšľa, čo by potešilo nielen jeho blízkych a priateľov... Cez svoje pesničky pri ohni či fejtóny roztratené po novinách, oslovuje stále širšie obecenstvo. Úspešná a vypredaná knižka Ši to co ci šmakuje si sama vyžiadala pokračovanie. Výsledok práve držíte v rukách: Jak vipiješ ta šmakuje. A ja som presvedčený, že Mišo Buza už dnes špekuluje o ďalšej knižke. A už aj tuším ako sa bude volať: Kuštik pošmajchlovac fajne pošmakovac.