Jak vipiješ ta šmakuje - Buza, Mišo slovenský autor, publicista, pesničkár, alpinista a tiež fotograf 1950 (Spišská Nová Ves Mišo Buza, 2017)
Mišo Buza pred nejakým časom napísal knižku Ši to co ci šmakuje. Kniha bola plná fajnových kuchyňských receptov "spopod iglovského šurca", ale aj chytrých a veselých príbehov, ktoré vymyslel a napísal sám život. Mišo Buza ich len prepísal do hovoreného slova, do svojej rodnej ľubozvučnej spištiny. Spravil tak s vyprávačskym šarmom, šmrncom jemu vlastným. Aj ja som si v tej jeho kuchyni prihrial svoju polievočku - nakreslil som ku knižke kopec srandovných obrázkov a kopec vážneho materiálu som musel povyťahovať zo svojich zaprášených archívov. To preto, aby bolo vidno, že tie nádherné recepty na varenie a život nevznikli zo včera na dnes. Že sa vyvíjali po celé generácie a nič nestratili na svojich hodnotách, chuti žiť a aj si užívať. Knižka išla na dračku, razdva sa vypredala. Už som o Mišovi Buzovi kedysi napísal, že je srdcom Spišiak, ale aj bohém, zálesák, neriadená strela... Fotografuje hory, hral divadlo, hrá na gitare, skladá pesničky a sám si k nim píše aj texty. Mišo je taký nepokojný duch a furt si niečo vymýšľa, čo by potešilo nielen jeho blízkych a priateľov... Cez svoje pesničky pri ohni či fejtóny roztratené po novinách, oslovuje stále širšie obecenstvo. Úspešná a vypredaná knižka Ši to co ci šmakuje si sama vyžiadala pokračovanie. Výsledok práve držíte v rukách: Jak vipiješ ta šmakuje. A ja som presvedčený, že Mišo Buza už dnes špekuluje o ďalšej knižke. A už aj tuším ako sa bude volať: Kuštik pošmajchlovac fajne pošmakovac.
Keywords: slovenská literatúra; spišské nárečie; slovenská kuchyňa; slovenské jedlá; poviedky