Emma Brownová - Boylanová, Clare írska autorka 21. apríla 1948 - 16. mája 2006; Masnerová, Eva (Praha Euromedia Group, a.s. - Ikar, 2005)
V Emmě Brownové se spisovatelka Clare Boylanová chopila dochovaných dvou kapitol nedokončeného románu a po svém dopsala příběh záhadného mlčenlivého děvčátka oblečeného v krajkách a kožešinách, které do exkluzivní dívčí školy přivezl důstojně vyhlížející pán. Zdá se, že jde o dceru ze zámožné rodiny, na konci školního roku však nikdo nezaplatí školné a ředitelka školy zjistí, že adresa dívčina údajného domova neexistuje. Dívka odmítá o své minulosti cokoli prozradit a krátce poté zmizí.
Kdo je Matilda Fitzgibbonová /Emma Osbornová doopravdy? A objeví během strastiplné cesty, která ji zavede z nejvyšší společnosti až do nejhorších londýnských slumů, své pravé já? Moderní autorka zůstala věrná stylu Bronteové a vytvořila pozoruhodný román s tajemstvím, viktoriánsky melodramatický i dickensovky realistický, zasazený do doby světové výstavy, která je příslibem nového věku.
Keywords: írska literatúra; spoločenské romány; historické romány