Gladiátor : Podle scénaře Davida Franzoniho, Johna Logana a Williama Nicholsona - Gram, Dewey (BB/ Art s.r.o, 2000)
Píše se rok 180 nášho letopočtu. Vrchní velitel římských legií, kdysi slavný hrdina Říše římské, Maximus Meridas, žil jako legionář, vedl svou armádu k vítězství a věrně sloužil císaři. Když se však o trůn uchází císařův žárlivý syn, nelítostný Commodus, přinutí Maxima k dramatickému útěku a krutě povraždí jeho nejbližší. Maximus je zajat a prodán do otroctví. tam je nucen učit se novému způsobu boje - jako gladiátor.