Jaskyňa v Čierných horách. 3. - Welskopfová-Henrichová, Liselotte nemecká autorka 15. septembra 1901 - 16. júna 1979 (Východoslovenské vydavateľstvo, 1992)
V centre pozornosti 3. dielu šesťdielneho románového cyklu Synovia Veľkej Medvedice sú osudy bývalého indiánskeho náčelníka Mattotaupu a jeho syna Harku. Belosi ich volali aj top a Harry. Ako vyhnanci vedú nebezpečný život v divočine. Istý čas sa zdržiavajú medzi dobrodruhmi a zlatokopmi. Kým v predchádzajúcom diele kedysi slávny a hrdý náčelník Mattotaupa ešte tajne pomáhal svojim súkmeňovcom proti ich nepriateľom, z diaľky pozoroval ich život a bdel nad ich bezpečnosťou, v tomto diele ho premôže nenávisť k ľuďom, ktorí ho urazili, chce sa im pomstiť, až sa napokon jednoznačne postaví na stranu nepriateľov v boji proti vlastnému kmeňu. Mattotaupov syn Harka tuší, kto je pôvodcom ich rodinného nešťastia. Hoci ešte verí v nevinu svojho a je presvedčený o nespravodlivom rozhodnutí kmeňa vyhnať ho z ich radov, predsa len sa mu začína postupne odcudzovať